piątek, 27 stycznia 2012

Kulinaria love story

Witamy w naszym gronie nowych instruktorów : Bernadettę, Marzenę i Adama. Dzięki nim, nasz program rehabilitacji społeczno-zawodowej został wzbogacony.  Autorskim pomysłem Adama przy aprobacie kierownictwa jest stworzenie  kącika kulinarnego z prawdziwego zdarzenia, gdzie dobre pomysły
i zdrowe nawyki żywieniowe są w cenie.
Kącik funkcjonuje od tygodnia a już zapisał się w annałach jako wielkie BUM!
Urozmaicone kanapki, wytworne sałatki i naleśniki fantastyczne- to tylko kropla w oceanie naszych pomysłów...
Relacje z naszych kulinarnych dokonań będziecie mogli śledzić na bieżąco na naszych stronach .... :)

                           A oto kilka przepisów które już zrealizowaliśmy:


Sałatka Grecka                                                             Sos winegret (na 1 główkę sałaty)
sałata lodowa 1 główka                                           do wysokiego naczynia najlepiej do litrowego
pomidor                                                                   słoika wrzucić następujace składniki:
ogórek                                                                             200ml oliwy
czerwona cebulka                                                            3 łyżki musztardy
oliwki                                                                               ząbek czosnku
ser feta                                                                             vegeta do smaku , cukier , sok wyciśniety
sos winegret(własnej roboty):)                                        z połowy cytryny, pieprz zioła prowansalskie
                                                                                              Dolać 100ml gorącej wody i   dobrze                                                                                               wymieszać.









                                                                                         

Sałatę porwać rekami do miski, pomidor skroić w kostkę nie za małą, ogórka również ,dodać pokrojone na trzy części oliwki, fetę pokruszyć lub pokroić w kostki wielkości kostek do gry,cebulkę skroić w kostkę . Wszystkie składniki wymieszać . Tuz przed podaniem polać sosem winegret. Podawać z grzankami czosnkowymi lub świeżym ,białym pieczywem .




                                              Rozgrzewająca zupka cebulowa
Składniki na 6 osób:  Około 1.5 kg cebuli, średni ziemniak , 2 ząbki czosnku , oliwa, curry, gałka muszkatołowa, pieprz,sól lub vegeta do smaku, imbir.

            Cebule pokroić w paski , zeszklić na oliwie dodac curry okolo 1 łyzka, gałke mała łyżeczka , imbir około  łyżeczkę wkroić ziemniaka  i czosnek . Gotować okolo 10 minut,dodać vegetę lub sól nastepnie zmiksować. 
            Podawać z dodatkiem startego żółtego sera , grzankami lub białym pieczywem , doprawić do  smaku .



                                                             

                               



Robilismy tez pyszne nalesniki z dzemem , serkiem na słodko,Żurek Staropolski.
Oprócz tego codziennie robimy wspólne śniadania na które przygotowujemy kanapki nie tylko standardowe ale również z rożnymi pysznymi pastami.


















Życzymy Smacznego. I zapraszamy do śledzenia kolejnych przepisów, które wkrótce ukażą się na Blogu.





 

Zupa ogórkowa

Składniki:
Ogórki kiszone
Ziemniaki
Włoszczyzna
Śmietana 18%
Sól
Pieprz
Kostki rosołowe
sposób wykonania :
Włoszczyznę i cebulę obrać oraz zetrzeć na tarce o gruby oczka.
Ogórki również zetrzeć .
Zagotować wodę z kostkami rosołowymi
Wrzucić ziemniaki i gotować około 10 minut.
Następnie wrzucić włoszczyznę i ogórki, gotować jeszcze 10 minut
doprawić solą i pieprzem.
Na końcu dodać śmietanę .


Sałatka  z makaronem


Składniki :
makaron drobny(muszelki lub  gwiazdki)
kukurydza
groszek
papryka konserwowa
ogórek konserwowy
majonez
sól
pieprz


sposób wykonania:
Makron ugotować ,dobrze odsączyć,dodać kukurydze ,groszek pokrojoną   w kostkę paprykę i ogórek.Wymieszać z majonezem doprawić   do smaku solą i pieprzem.  Można  dodać pokrojoną   w kostkę  szynkę.



SAŁATKA AMERYKAŃSKA

- makaron „pene”

- groszek

-kukurydza

- Fasolka czerwona

- ogórek konserwowy

- majonez

- sól, pieprz

-papryka konserwowa lub świeża

- szynka konserwowa 

Makaron ugotować al’dente dodać, groszek kukurydzę fasolkę,  ogórki skrojone w kostkę, papryka i szynka również. Doprawić majonezem, solom, pieprzem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz