Witamy w naszym gronie nowych instruktorów : Bernadettę, Marzenę i Adama. Dzięki nim, nasz program rehabilitacji społeczno-zawodowej został wzbogacony. Autorskim pomysłem Adama przy aprobacie kierownictwa jest stworzenie kącika kulinarnego z prawdziwego zdarzenia, gdzie dobre pomysły
i zdrowe nawyki żywieniowe są w cenie.
Kącik funkcjonuje od tygodnia a już zapisał się w annałach jako wielkie BUM!
Urozmaicone kanapki, wytworne sałatki i naleśniki fantastyczne- to tylko kropla w oceanie naszych pomysłów...
Relacje z naszych kulinarnych dokonań będziecie mogli śledzić na bieżąco na naszych stronach .... :)
A oto kilka przepisów które już zrealizowaliśmy:
Sałatka Grecka Sos winegret (na 1 główkę sałaty)
sałata lodowa 1 główka do wysokiego naczynia najlepiej do litrowego pomidor słoika wrzucić następujace składniki:
ogórek 200ml oliwy
czerwona cebulka 3 łyżki musztardy
oliwki ząbek czosnku
ser feta vegeta do smaku , cukier , sok wyciśniety
sos winegret(własnej roboty):) z połowy cytryny, pieprz zioła prowansalskie
Dolać 100ml gorącej wody i dobrze wymieszać.
Sałatę porwać rekami do miski, pomidor skroić w kostkę nie za małą, ogórka również ,dodać pokrojone na trzy części oliwki, fetę pokruszyć lub pokroić w kostki wielkości kostek do gry,cebulkę skroić w kostkę . Wszystkie składniki wymieszać . Tuz przed podaniem polać sosem winegret. Podawać z grzankami czosnkowymi lub świeżym ,białym pieczywem .
Rozgrzewająca zupka cebulowa
Składniki na 6 osób: Około 1.5 kg cebuli, średni ziemniak , 2 ząbki czosnku , oliwa, curry, gałka muszkatołowa, pieprz,sól lub vegeta do smaku, imbir.
Cebule pokroić w paski , zeszklić na oliwie dodac curry okolo 1 łyzka, gałke mała łyżeczka , imbir około łyżeczkę wkroić ziemniaka i czosnek . Gotować okolo 10 minut,dodać vegetę lub sól nastepnie zmiksować.
Podawać z dodatkiem startego żółtego sera , grzankami lub białym pieczywem , doprawić do smaku .
Robilismy tez pyszne nalesniki z dzemem , serkiem na słodko,Żurek Staropolski.
Oprócz tego codziennie robimy wspólne śniadania na które przygotowujemy kanapki nie tylko standardowe ale również z rożnymi pysznymi pastami.
Życzymy Smacznego. I zapraszamy do śledzenia kolejnych przepisów, które wkrótce ukażą się na Blogu.
Zupa ogórkowa
Składniki:
Ogórki kiszone
Ziemniaki
Włoszczyzna
Śmietana 18%
Sól
Pieprz
Kostki rosołowe
sposób wykonania :
Włoszczyznę i cebulę obrać oraz zetrzeć na tarce o gruby oczka.
Ogórki również zetrzeć .
Zagotować wodę z kostkami rosołowymi
Wrzucić ziemniaki i gotować około 10 minut.
Następnie wrzucić włoszczyznę i ogórki, gotować jeszcze 10 minut
doprawić solą i pieprzem.
Na końcu dodać śmietanę .
Sałatka z makaronem
Składniki :
makaron drobny(muszelki lub gwiazdki)
kukurydza
groszek
papryka konserwowa
ogórek konserwowy
majonez
sól
pieprz
sposób wykonania:
Makron ugotować ,dobrze odsączyć,dodać kukurydze ,groszek pokrojoną w kostkę paprykę i ogórek.Wymieszać z majonezem doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać pokrojoną w kostkę szynkę.
SAŁATKA AMERYKAŃSKA
- makaron „pene”
- groszek
-kukurydza
- Fasolka czerwona
- ogórek konserwowy
- majonez
- sól, pieprz
-papryka konserwowa lub świeża
- szynka konserwowa









Brak komentarzy:
Prześlij komentarz